Σε ποια χώρα ζούμε

Σε ποια χώρα ζούμε

Πρώτα να δούμε τι γίνεται στη Σουηδία.

Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια και δόθηκε σε λειτουργία ένα νέο χωριό, με κατοίκους – κατά σύμπτωση – περίπου όσο και το Μάτι της ανατολικής Αττικής.. Πριν από αυτό, επί ένα ολόκληρο χρόνο ενημέρωναν λεπτομερώς τους πολίτες και τις υπηρεσίες με όλα τα μέσα: εφημερίδες, τηλεόραση, επιστολές, οπτικοακουστικό υλικό, ομιλίες από ειδικούς τοπογράφους, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους κλπ.

      Όλοι πήραν μέρος στις συζητήσεις και τις αποφάσεις:  οι πολίτες, οι οργανώσεις, η εκκλησία, οι δάσκαλοι, οι μαθητές, τα ΚΑΠΗ, ο σύλλογος προστασίας του δάσους, οι ερασιτέχνες ψαράδες της τοπικής λίμνης, κ.ά.

      Βγήκαν οι αποφάσεις και έπιασαν δουλειά τα συνεργεία με τους τεχνίτες. Σε χρόνο ρεκόρ, δουλεύοντας μέρα-νύχτα, σε 2 μήνες έγινε η χάραξη, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, υπόγειο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τηλεφώνων, οι δρόμοι, οι στάσεις του αστικού,  κλπ.

     Κατόπιν κτίστηκαν πρώτες οι δημόσιες υπηρεσίες: παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο και σχολείο, ιατρείο πρώτων βοηθειών, υποσταθμός ΔΕΗ, ταχυδρομείο, υδραγωγείο, παρκινγκ για τα αυτοκίνητα, χωριστό παρκινγκ για τα ποδήλατα, 10 στρέμματα γκαζόν για να βγάζουν οι κάτοικοι τα σκυλιά για βόλτα και κατούρημα, κιόσκι και μπάρμπεκιου στην όχθη της λίμνης, κλπ.

      Μετά από όλα αυτά, η πολεοδομία έδωσε άδεια στους εργολάβους να χτίσουν κατοικίες. Και κάθε 1-2 βδομάδες επιθεωρητές της πήγαιναν επιτόπου και έκαναν αυστηρό έλεγχο της πορείας εργασιών, ακόμα και στο χρώμα των κατοικιών, που έπρεπε να είναι ένα από τα 4 παραδοσιακά παστέλ της περιοχής με καφετί κεραμίδια. Μάλιστα σε έναν εργολάβο που έβαλε διαφορετικό χρώμα κεραμίδια επιβλήθηκε πολύ αυστηρό πρόστιμο.

            Μετά από όλα αυτά, παραδόθηκαν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες, μπήκαν σ’ αυτά και όλα λειτουργούν πλέον στην εντέλεια.

             Να έλθουμε τώρα σε μας, εδώ στην Ελλάδα.

Τα αυθαίρετα και παράνομα σπίτια είναι πάνω από ένα εκατομμύριο (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8-8-18). Μόνο στην ανατολική Αττική δηλώθηκαν 76.600 πολεοδομικές παρανομίες, σπίτια που χτίστηκαν νύχτα χωρίς άδεια οικοδομής, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές των εργατών, χωρίς υποδομή, χωρίς αποχέτευση,  χωρίς τίποτα, μέσα σε ρέματα, μέσα στο δάσος, κλπ.

            Και κανείς, σε όλη την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, δεν το πήρε ποτέ χαμπάρι (!)

Και μετά από όλα αυτά η ΔΕΗ τους έδωσε κανονικά ρεύμα και ο πιο κοντινός δήμος τους έδωσε κανονικά νερό (!!)

            Και μετά από όλα αυτά, το κράτος τους νομιμοποίησε…(!!!)